Traminac

grožđe traminca

Traminac je sorta vinskog grožđa za koju se smatra da potječe iz Italije i tirolskih Alpa, točnije sela Tramin u regiji Južni Tirol. U našim se krajevima uzgoj Traminca preporučuje u Podunavlju, Slavoniji, Moslavini, Prigorju, Plešivici, Pokuplju te Zagorju i Međimurju. Posebno je poznat, u Hrvatskoj, onaj iločki koji se točio čak i na britanskim kraljevskim svečanostima. Tu razvija veće količine mirisnih tvari karakterističnih sorti te nakuplja veće količine šećera u grožđu. Grožđe Traminca se u inozemstvu uzgaja u mnogim europskim zemljama, ali i u Kaliforniji, na Novom Zelandu i čak u Čileu.

Grožđe Traminca

Grožđe Traminca se dijeli na dvije najčešće varijacije – crveni i mirisni Traminac. Crveni je naziv dobio po karakterističnoj boji svojih bobica, a samim time daje zlatnožuta i jače obojena bijela vina te mirisni traminac, od kojeg nastaju vina s intenzivnijim aromama, poglavito ruža i marcipana. Oba predstavnika sorte rastu u kontinentalnim vinogorjima Europe, no iako se uzgaja u brojnim zemljama, traminac zapravo ne zauzima veliku ukupnu površinu vinorodnih područja. Traminac zbog izrazite mirisnosti često otpisuju, a obilježava ga visoki udio alkohola i niska razina kiselina. Zbog svega toga njegova karakteristična slatkoća posebno dolazi do izražaja.

Traminac se izvrsno sljubljuje sa sirevima koji imaju određeni udio plemenite plijesni. Dobro će se slagati s riječnim ribama poput soma i šarana, fiš-paprikašom i rakovima, a posebno osvaja u kombinaciji s pačjom ili guščjom paštetom. Vina nastala od ove sorte grožđa također se preporučuju uz jela orijentalne kuhinje, a piju se dobro rashlađena.

0

Your Cart