V I N A R
I L O K

U skladu s prirodom i tradicijom...

graševina

Graševina

grožđe Graševine

Graševina je najzastupljenija vinska sorta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ali, i svakako internacionalna sorta čije se porijeklo još nije sa sigurnošću utvrdilo. Neki izvori navode da je to francuska sorta, drugi da je rumunjska, a postoje i varijante da je talijanska ili austrijska. Prefiksi welsch, laški, olasz i vlašsky na raznim jezicima znače „from Wallachia“ ili na hrvatskom – „iz Vlaške“, što jasno upućuje na to da sorta dolazi iz južne Rumunjske, kako se taj predio zove već stoljećima. No, u samoj Rumunjskoj je pak nazivaju Riesling Italico. Porijeklo ipak nije toliko važno kao činjenica da je Graševina ponajviše sorta podunavskih zemalja. Naime, grožđe Graševine uzgajaju sve podunavske zemlje; Rumunjska, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Češka i Austrija, te još dvije koje to nisu – Italija i Slovenija.

Bez obzira na to gdje je nastala, Graševina je sigurno u Hrvatskoj pronašla svoju novu domovinu. Osim što je ovdje uvjerljivo najzastupljenija sorta, nigdje se drugdje ne uzgaja ni približno u tolikim količinama. Primjerice, u mnogim kontinentalnim vinogorjima zauzima više od 50 posto ukupnih vinogradarskih površina. Hrvati su je toliko zavoljeli da su joj dali i posebno ime.

Grožđe Graševine – karakteristike

Takvu je popularnost izgradila ponajprije zbog svojih za vinogradare zahvalnih osobina, poput velike i redovne rodnosti, te odlične prilagodljivosti različitim tlima i tipovima kontinentalne klime.

Graševina je, suprotno zabludama, u dobrim regijama u stanju dati izvrsnu kvalitetu. U Hrvatskoj u tome prednjače tri regije, Baranja i Ilok naslonjene na Dunav, te Kutjevo iz središnje Slavonije.

Debele naslage prapora uz Dunav i ljetne vreline prirodno reduciraju prinose i koncentriraju sadržaj malih bobica. U Iloku, koji je na južnim obroncima Fruške gore, arome su svježije i kiseline nešto više pa su i vina aromatičnija i lakša.

grožđe graševina
Graševina

U redovnim berbama arome se kreću od svježih voćnih, poput jabuka i citrusa, do laganih cvjetnih nota. U toplijim godinama arome se kreću prema egzotičnom voću, a u kasnijim berbama sukladno povećanju količine sladora, nastupaju obilne cvjetne, a potom i medne note. Graševina je također pogodna za vrlo kasne, izborne i ledene (predikatne) berbe. Zajednička karakteristika za sve Graševine je specifičan pikantno-gorkasti “aftertaste”.

Naši vinogradi

Naši nasadi Graševine (ukupno 1,05 ha) se nalaze na i podno položaja Principovac te smo time osigurali jedan od preduvjeta za vrhunsku kvalitetu osnovne sirovine za proizvodnju vina – vrhunsko grožđe. Na površini od 1,05 ha imamo zasađeno sveukupno 6.430 trsova Graševine. Uz to radimo i 0,53 ha vinograda u najmu s oko 2.800 trsova Graševine.

Naše trsove Graševine režemo u uzgojni oblik dvostruki (dvokraki) Gyot i pritome na svakoj luci ostavljamo 10 -12 pupova.

NAJČEŠĆI SINONIMI
Welschriesling, Laški rizling, Olasz rizling, Vlašsky ryzlink, Riesling Italico

X
0

Your Cart